Lav din egen hjemmeside Tutorials

Lav din egen hjemmeside

Den ultimative guide til din egen hjemmeside

Som du nok kan regne ud, så findes der idag rigtige mange måder, hvorpå du kan lave dine egen hjemmeside idag.

Det kan være lidt af en jungle at finde rundt i hvad der er rigtigt for dig og dine behov, og derfor har vi skrevet denne guide, hvor vi vil forsøge at kaste lys over de forskellige muligheder og samtidig se på deres ulemper og fordele. Vi kigger både på en række gratis muligheder og på muligheder, som koster penge.

I indholdsfortegnelse her på siden, kan du se, hvad vi vil komme omkring i guiden.

Du kan enten vælge at springe til den måde at lave sin egen hjemmeside på, som du måske allerede har besluttet dig for, eller læse guide fra start til slut for at få det komplette overblik.

Under guiden kan du stille spørgsmål og komme med inputs/tilføjelser til vores artikel, hvis du har nogle.

God fornøjelse med guiden!

3 steps til din egen hjemmeside med et CMS

Der findes rigtig mange måder, hvorpå du kan lave din egen hjemmeside, hvilket du sikkert også fremgår af indholdsfortegnelse på denne side, men den måde vi anbefaler at lave din egen hjemmeside på følger 3 simple steps, som angivet herunder.

 1. Køb domæne og webhotel, vi anbefaler at du bruger Simply.com (Få de første 3 mdr. gratis med koden '3GRATIS' via linket) eller danske nordicway.
 2. Installer et CMS med et par klik (Vi anbefaler WordPress)
 3. Opsæt tema, menuer og sider

Inden vi forklarer hver enkelt punkt mere i dybten, så lad os lige få forklare, hvad et CMS egentlig er.

CMS står for Content Management System. Et CMS er altså et system, som du kan styre indhold på din hjemmeside med.

Men det er mere end det, og faktisk kan du med et CMS oprette sider, ændre design, oprette menuer, lave funktioner (f.eks. en kontaktformular eller billedegalleri) og meget mere direkte i CMS´et helt uden at kode. Et CMS er således ikke bare et indholds-system, men et system, som du kan styre hele din hjemmeside med, helt uden at kode.

Det smarte ved CMS´er er, at de er koblet på de fleste webhoteller, og derfor kan du hurtigt komme igang med en hjemmeside via et CMS, hvis du blot køber et webhotel.

Derfor anbefaler vi de tre trin ovenfor, som den nemmeste og ikke mindst bedste måde at lave sin egen hjemmeside på.

Lad og kigger på hverenkelt punkt

Køb domæne og webhotel

Din hjemmeside skal kunne findes via nettet, og det kan den kun, hvis du køber webhotel og domæne. Webhotellet er der hvor din hjemmeside vil blive opbevaret og gjort tilgængelig på nettet mens domænet er din adresse på nettet.

Der findes rigtig mange forskellige webhoteller. Vi anbefaler Simply.com (Få de første 3 mdr. gratis med koden '3GRATIS' via linket), men hvis du ønsker en anden løsning, kan du evt. tage et kig på denne side, hvor du finder et godt overblik over webhoteller og deres priser.

Man køber typisk domæne og webhotel samtidig, så når du køber webhotel, skal du samtidig tage stilling til, hvad dit domæne skal være. Hvis du allerede har ideer til, hvad dit domæne skal være, kan du med vores tester herunder teste, om det domæne du har udset dig er ledig.

Hvorfor er domænet så vigtigt?

Det er utrolig vigtigt, at du fra start få dit eget domæne. Alt dit indhold vil blive forbundet til dette domæne og har du ikke de fulde rettigheder til domænet, så risikerer du at miste dit indhold eller alt det goodwill der er forbundet med det den dag at du ikke længere kan være på den løsning, hvor du ikke havde dit eget domæne.

Har du derimod en løsning, hvor du har domænet, så kan du altid skifte mellem hjemmesideløsninger og dit indhold vil altid kunne blive genskabt på dit domæne uden at du taber f.eks. SEO-værdi i Google.

Så vælg altid en løsning med dit eget domæne fra start – det vil du IKKE fortryde.

Installer et CMS med et par klik

Når du har købt dit webhotel, og det burde være rimelig ligetil, så skal du have installeret et CMS på webhoteller. Her findes der rigtig mange forskellige. Vi kan f.eks nævne:

 • WordPress
 • Joomla
 • Drupal

Alle CMS´er har sine fordele og ulemper, men det CMS som ubestridt bruges af aller flest, og som også er det CMS vi anbefaler er WordPress 

hjemmeside med WordPress

WordPress er virkelig nemt og intuitivt og de fleste lærer hurtigt at navigere rundt i systemet. Der findes også utrolig meget information og guide til WordPress, så hvis du går i stå eller har brug for hjælp, er der masser af hjælp at hente derude.

Det smarte ved WordPress (og egentlig også de to andre nævnte CMS´er ) er, at de kan installeres med få klik via dit webhotel. 

Disse installationer kaldes “1 klik installationer” eller “One-click installs”, og det er en funktion på dit webhotel du blot skal aktivere, og så installeres der WordPress på dit domæne/webhotel.

Du kan se denne video, som vise, hvordan en 1 klik installation hos Simply.com (Tidligere UnoEuro) fungerer (det er meget det samme hos andre udbydere)

Herefter kan du logge ind og begynde at arbejde på din hjemmeside. Det tager kun ganske få minutter.

Opsæt tema, menuer og sider

Når du har installeret WordPress, er din hjemmeside faktisk klar. Du skal blot fylde indhold ind på den. Dette gøre du via kontrolpanelet, hvor du nemt kan lave nye sider, laver menuer, skifte farve og ikke mindst vælge det tema du gerne vil have på din nye hjemmeside.

Et tema er en slags hjemmeside skabelon, hvor farver og layout allerede er valgt for dig. Så hvis du vil lave en hjemmeside om fodbold, så vælger du et fodbold tema eller hvis det skal handle om opskrifter, så findes der helt sikkert også et food-styled tema.

Der findes både betalte og gratis temaet, men da der er så meget gratis der ude, er det sjældent at vi oplever, at man har brug for at købe et tema. 

Du kan kan se et udvalg af gratis temaer her, eller blot google “free wordpress themes”.

Temaerne installerer du med et par klik via dit kontrolpanel. Har du brug for hjælp til dette kan vi anbefale det gratis WordPress kursus fra NemProgrammering.dk, som hjælper dig fra start til slut med at komme i gang med WordPress helt gratis.

Fordele og ulemper ved et CMS

At bruge et CMS til at lave sin egen hjemmeside, er selvfølgelig ikke en løsning, der passer til alle, så lad os lige kigge på de respektive fordele og ulemper.

Fordele

 • Lav pris (nærmest gratis) Webhotel koster omkring 220 kroner om året og domænet koster 50 kr om året. Tema kan du få gratis, så den samlede årlige omkostning ligger på omkring de 250-300 kr.
 • Nemt at komme i gang med for de fleste
 • Masser af gratis hjælp og information tilgængeligt på nettet
 • Du har dit eget domæne (i modsætning til andre løsninger beskrevet længere nede), som du kan opbygge et brand omkring.
 • Meget fleksibelt – du kan bygge både små og store sider med et CMS, det er kun fantasien der sætter grænser.
 • Du kan udbygge dit CMS med en webshop, hvis du ønsker det.
 • Fuld adgang til den bagvedliggende kode, så du kan få din hjemmeside præcis som du vil have den.

Ulemper

 • Løsningen er ikke helt gratis, selvom det er tæt på.
 • WordPress kræver lidt teknisk indføring, og i nogle tilfælde kan det godt kræve omskrivning af temaets HTML og CSS for at få det til at se ud, som man gerne vil have det.
 • Du skal selv opdatere og vedligeholde dit CMS, hvilke i nogle tilfælde kan medføre problemer.

Lav din egen hjemmeside med et integreret hjemmesidesystem

Hvis man ikke ønsker at bruge f.eks. WordPress og købe webhotel og domæne selv, så kan man overveje en løsning som vi kalder for “integreret hjemmesidesystem”. Med et integreret hjemmesidesystem køber du adgang til en platform hos en udbyder, hvorpå du kan bygge en hjemmeside.

Du betaler et beløb hver måned for at have hjemmesiden, og du skal så til gengæld ikke tænke på at købe domæne, købe webhotel, installere hjemmesidesystem og holde dit system opdateret – det sørger udbyderen for.

Mange af dem som udbyder disse hjemmesideløsninger reklamere med, at du kan få en hjemmeside gratis hos dem, men her skal du være opmærksom på, at den gratis konto du kan få, ofte er behæftet med begrænsninger såsom:

 • Begrænset antal funktioner
 • Din hjemmeside ligger på et subdomæne og ikke på dit eget domæne, hvilket i realiteten betyder, at du ikke ejer dit eget indhold.

Denne type løsning kan altså for nogle være nemmere at gå til end f.eks. en løsning med eget webhotel og CMS, men der medfølger altså også potentielt nogle begræsninger (mere om det i ansnittet om fordele og ulemper).

Men lad os prøve at se på en række udbydere.

En hjemmeside med Bricksite.dk

Bricksite hjemmesideEn dansk tjeneste som tilbyder et af de bedre integrererede hjemmesidesystemer er bricksite.dk.

Med Bricksite kan du skave nogle virkelig flotte og moderne hjemmesider. Du skal ikke tænke på opsætning af hosting, installering af hjemmesidesyster etc. Du skal blot købe et abbonoment, og så kan du gå i krig med din hjemmeside. 

Bricksite koster omkring 700 om året, men så får du også en dansk kundeservice, der glædeligt hjælper dig med din egen hjemmeside.

Du kan læse mere om, hvordan du kommer i gang med Bricksite.dk her.

 

En hjemmeside med dandomain

Dandomain hjemmesideMan forbinder måske dandomain med webhoteller og domæner, men dandomain har faktisk også et rigtig godt hjemmesideprogram, som minder meget om den du finder host Bricksite.

Med dandomains hjemmesideprogram kan du trække og slippe elementer ind på din hjemmeside helt uden at kode en eneste linje kode. Du kan styre din hjemmeside fra din mobil, da deres hjemmesideprogram er fuld optimeret til brug på mobilen.

Du kan prøve dandomains hjemmesidebygger her.

En hjemmeside med simplesite.dk

Simplesite.dk hed tidligere 123hjemmeside.dk, og det er således en udbyder, der har været her i rigtig mange år. 

På Simplesite.dk kan du få en gratis side på et subdomæne med en række temaer og muligheder, men ønsker du at bruge dit eget domæne, så koster en simplesite løsning 929,00 om året, hvilket er en del mere end det årlige beløb for webhotel, domæne og CMS.

Med i denne løsning får du også mulighed for at have en webshop på siden, dog med et begrænset antal produkter. Vil du have ubegrænset produkter koster løsningen en del mere.

Du kan komme igang med simplesite.dk her.

En hjemmeside med nemmehjemmesider.dk

nemme hjemmesider

Nemmehjemmesider.dk er endnu en dansk udbyder af hjemmesideløsninger som vi kender fra Wix.com og Simplesite.dk. Besøg nemmehjemmesider.dk her

Setuppet er det samme, og du kan igen ikke forvente en helt gratis hjemmeside, hvis du også vil have alle funktioner, hosting og dit eget domæne.

Vi har ikke prøvet nemmehjemmesider.dk´s hjemmesidesystem, men det virker til, at det er ret nemt at gå til.

Hos nemmehjemmesider.dk kan du få deres løsning for omkring 1100 om måneden, hvilket inkluderer hosting, fri support, opdateringer, deres eget CMS og domæneudgifter.

En hjemmeside med Wix.com

Wix.com

Wix.com er principielt den samme løsning som simplesite.dk. Her får du også adgang til en hjemmesidesystem, hvor du kan bygge en hjemmeside relativt hurtigt. Wix.com er måske en smule mere avanceret end simplesite.dk, men tilgengæld har du også flere muligheder og avancerede funktioner.

Igen så slår Wix.com sig op på, at du kan få en gratis hjemmeside hos dem, men i realiteten er der tale om en løsning, hvor du ikke får dit eget domæne samt reklamer på din side for Wix.com. 

Hvis du vil undgå reklamer på din side og samtidig have dit eget domæne koster det i omegnen af 1.200 kr. om året for den billigste løsning.

Fordele og ulemper ved at vælge et integreret hjemmesidesystem

Lige som når du selv køber webhotel, domæne og installerer et CMS, så er der visse fordele og ulemper ved at vælge en integreret hjemmesideløsning hos en af ovenstående udbydere (der findes flere, vi har bare ikke taget dem med her). 

Lad os se på dem:

Fordele

 • Det er et nemt setup, og du kommer hurtigt igang. Du skal ikke tænke på hosting, opdateringer eller installering af CMS.
 • Ofte er der support inkluderet i dit abonnement.

Ulemper

 • Du er låst til deres system, og vil du skifte til noget andet er dette meget besværligt.
 • Det er en del dyrere end hvis du selv køber webhotel+domæne og selv installerer CMS.
 • Systemerne er ret begrænset i forhold til en open source CMS løsning som f.eks. WordPress, som kan udbygges med alverdens funktioner. Med en integreret hjemmesideløsning er du låst til de funktioner udbyderen har lavet til dig.
 • Du kan ikke selv ændre i koden. Vil du lave nogle tilpasning som ligger udover standard systemet, så kan du ikke lave disse, da du ikke har adgang til koden bag din side. Det er endnu en begrænsning.
 • Køber du ikke et premium abonnnement, får du ikke dit eget domæne (hvilket er et no-go!)

Få andre til at lave din egen hjemmeside

Vi har nu kigget på en række løsninger, hvor du i større eller mindre grad selv skal have arbejdshandskerne på.

Men der findes selvfølgelig altid den løsning, hvor du får nogle andre til at lave din hjemmeside for dig, hvorefter du blot overtager den og driver den videre.

Dette lyder måske ret lige til, men du skal stadig have tungen lige i munden, når du går ud og køber en hjemmeside. Ellers risikerer du at “købe katten i sækken” og måske betaler dyrt for en hjemmeside, som slet ikke kan det du gerne ville have den til og slet ikke ser ud som du havde håbet på.

Derfor giver vi dig i denne guide en tjekliste, som du kan bruge, når du går ud og bestiller en hjemmeside hos en freelancer eller et bureau.

Tjekliste til når du køber en hjemmeside

 • Du skal være 100% klar i din kravs-specifikation!
  • Hvilke funktioner skal hjemmesiden have? Alt skal beskrives, gerne i punktform!
  • Hvilke og hvor mange sider skal der oprettes? Opretter du dem selv eller skal leverandøren gøre det for dig?
  • Hvilke farver skal siden anvende?
  • Skal siderne kunne vises med en eller flere kolonner?
  • Skal siden være responsive? (se her hvad det betyder)
  • Skal der være en footer og hvad skal der være i den?
  • Skal den være hastigheds-optimeret? (ja…det skal den!)
 • Hvilket systemet ønsker du at bruge?
  • Skal hjemmesiden laves i WordPress, Joomla, Shopify eller måske noget helt tredje? Lyt ikke kun til udbyderens anbefalinger, men læs også selv om mulighederne med de forskellige CMS´er på nettet.
 • Hvad er din maksimum pris? Fastlæg en fast pris med udbyderen for den færdige hjemmeside og betalt aldrig på timebasis, medmindre du køber hjælp til små enkeltstående opgaver.
 • Sæt en deadline! Der skal være en deadline ellers risikerer du at udbyderen sætter dig bagerst i køen og kun arbejder på din hjemmeside, når han lige har tid til det.
 • Få en grundig indføring i systemet, da du er på egen hånd, når hjemmesiden er leveret.
 • Lav evt. en aftale om opdateringer og efterfølgende smårettelser (for de kommer!)

Kan vi anbefale en udbyder?

Der findes rigtig mange udbydere der ude, og prisen variere meget. Har du f.eks. fundet en freelancer via Amino freelancer eller UpWork, så kan du måske få lavet en WordPress hjemmeside for mellem 5.000 og 10.000. Finder du et dansk bureau vil prisen nok være lidt højere, men så har du til gengæld også en vist sikring for, at det bliver lavet ordentligt.

Vi har ikke rigtig ét sted vi vil anbefale dig at gå hen. Det hele afhænger af dine behov og ønsker. 

Her på HTML.dk kan vi også lave din hjemmeside for dig. Vi arbejder dog hovedsageligt i WordPress, så hvis det er systemet, som du er blevet forelsket i, så kontakt os for en uforpligtende tilbud på en løsning.

Fordele og ulemper ved at købe en hjemmeside

Lad os se på nogle af fordelene og ulemperne ved at få et bureau eller en freelancer til at lave din hjemmeside for dig.

Fordele

 • Du skal ikke røre en finger, en professionel laver arbejdet for dig
 • Du får en hjemmeside, som du måske ikke selv kunne have lavet
 • Du får din egen hjemmeside med eget domæne.

Ulemper

 • Det koster en del mere, end hvis du selv skulle lave hjemmesiden. Du vil også stadig have de årlige omkostning på 250-300 kr. til webhotel og domæne.
 • Der er en vis risiko forbundet med at købe en hjemmeside, da du risikerer ikke at få det du havde bestilt.
 • Du skal selv drive siden videre efter du har betalt for den, og har du ikke selv lavet den, kan der være en stejl læringskurv forbundet med dette.

Brug en blog-platform til at lave en hjemmeside/blog

Denne mulighed minder rigtig meget om løsningen med en integreret hjemmesideservice. Vi har dog valgt at give dem deres egen sektion, da de alligevel er lidt anderledes end dem vi allerede har nævnt, da de hovedsageligt har fokus på “blogging”.

En hjemmeside med WordPress.com

Har vi ikke allerede snakket om WordPress?

Jo det har vi faktisk, men der findes to forskellige versioner af WordPress. 

Først har vi den version vi allerede har snakket om, og som man finder på WordPress.org. Dette er open-source versionen af WordPres, hvilket betyder at den er gratis og at alle kan lave udvidelser og nye funktioner til den. Det er typisk den version man snakker om, når man snakker WordPress.

Dog findes der også en anden version på WordPress.com, som er lidt den samme løsning som f.eks. Wix.com. Her kan du nemlig oprette en hjemmeside med WordPress systemet og så betale for at have den hostet hos dem på dit eget domæne. De sørger altså for hosting etc mod at du betaler et månedligt abonnement.

WordPress.com er et mere lukket systemet end WordPress.org forstået på den måde, at du ikke selv kan ændre i koden eller lave unikke tilpasninger i HTML, CSS og PHP – du er altså lidt mere låst.

En professionel hjemmeside med eget domæne og hvor reklamer for wordpress.com er fjernet koster ca. 400 kr. om året, men det er stadig med et begrænset antal tilgængelige temaer og funktioner, som ellers normalt er tilgængelige for WordPress.org brugere.

En hjemmeside med blogger.com

Blogger.com er google blog-platform, og her kan du lave en blog helt gratis. Du får ikke dit eget domæne, et flot tema eller nogle fancy funktioner, men hvis du bare vil igang med at skrive, så kan dette måske være en ok løsning.

Husk dog på, at alt dit indhold bliver placeret på et subdomæne til blogger.com, så hvis du en dag vil have dit eget domæne på en “rigtig” hjemmeside, så vil du ikke kunne flytte dine artikler og indhold uden at miste al din SEO værdi hos Google (dine placeringer i søgeresultaterne)

Fordele og ulemper ved at vælge en blog-platform

Fordele

 • Nemt at komme i gang med
 • Lidt billigere end andre løsninger

Ulemper

 • Du skal betale for at få dit eget domæne
 • Selv når du betaler er der begrænsninger i forhold til temaer, funktioner og mængden af besøgende du kan have på din side.
 • Du er låst til systemerne og vil have svært ved at flytte til et andet (måske bedre) system senere hen.

Tjen penge på din hjemmeside

Når du først har fået lavet din hjemmeside, og der er begyndt at komme besøgende på den, så vil du måske gerne begynde at tjene lidt penge på den også. Derfor har vi lavet dette afsnit, hvor vi vil komme med et par forslag til, hvordan du kan tjene penge online på din hjemmeside.

Listen er ikke fuldstændig, og vil blive udbygget løbende:

Tjen penge på din hjemmeside med affiliate

Affiliate marketing er måske en af de mest udbredte og nemmeste måder at tjene penge på sin hjemmeside.

Det går i al sin enkelthed ud på, at du linker til produkter hos andre udbydere, og hvis en af dine læsere/besøgende klikker ind og køber et produkt, så får du en kommision til gengæld.

Du kan lære meget med om at tjene penge online med affiliate marketing her.

Tjen penge på din hjemmeside med Google Adsense

Google Adsense er banner-reklamer fra Google. Det er ret simpelt at opsætte og du skal sådanset bare kopiere et stykke kode ind på din side, og så er du igang.

Det er dog svært at tjene mange penge med Google Adsense, og du skal have virkelig mange besøgende før det giver noget signifikant.

Tjen penge på din hjemmeside ved at reklamere for brands

Dette er lidt det samme som affiliate marketing. Dog linker du ikke nødvendigvis til produkter her, men omtaler og anmelder dem og får penge for dette fra producenten. Dette er imidlertid kun en løsning som du kan benytte dig af, hvis du er en populær blogger med mange følgere, også kaldet “influencers”. 

Tjen penge på din hjemmeside ved at åbne en webshop

Dette er en ret åbenlys måde at tjene penge på sin hjemmeside. Med WordPress kan du f.eks. bygge en webshop ovenpå din hjemmeside, så hvis du f.eks. har en hjemmeside, hvor du skriver om modeltog, så kunne det måske give mening også at begynde at sælge dem. Vil du lave en webshop ovenpå din WordPress side, kan du tage et kig på WooCommerce.

Konklusion

Vi håber at du med denne guide har fået et bedre overblik over dine muligheder, og hvilket fordele og ulemper der findes ved hver mulighed. Det er som tidligere beskrevet nemmere end nogenside før at få sin egen hjemmeside, det handler blot om at vælge den rigtige løsning fra start!

HTML.dk
På HTML.dk ❤ vi kode. Vi skriver kode, læser kode og drømmer kode... Her på sitet deler vi ud af vores viden, og har du brug for vores hjælp, skal du være velkommen til at kontakte os!
3 COMMENTS
 • Aris Kuckovic
  Svar

  Nu ved jeg ikke hvor gammel denne artikel er, men jeg vil for alt i verden ikke anbefale One-Click installers.
  Jeg har flere gange oplevet, at disse begrænser dine administrator-rettigheder(!)

  Om det er blevet fikset eller ej sidenhen, skal jeg ikke kunne sige.
  Men har flere kunder, også nu, som er ramt af dette.
  Hvorfor det skal være så besværligt ved jeg ikke – det kan også være, at man tænker på “websitets sikkerhed” – sådan at kunden ikke kan “ødelægge” noget.

  Men ellers en super beskrivende artikel!

  MVH
  Aris Kuckovic

  1. HTML.dk
   Svar

   Hej Aris,

   Tak for din kommentar. Jeg har aldrig oplevet problemer 1-klik installationer før, og jeg har altid haft fuld admin-rettigheder. Det skal sige, at jeg kun har brugt 1-klik igennem de webhoteller der kører cpanel, så jeg skal ikke kunne sige, hvordan det er hos dem, som selv har lavet deres eget system.

   Mvh.

 • Webdesigner
  Svar

  Jeg har brugt 1-klik-installation på mange forskellige danske og udenlandske webhoteller gennem snart 10 år. Jeg har heller aldrig oplevet problemer med 1-klik-installation. Det gør hele processen meget lettere så jeg kan kun anbefale det. 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *