hjemmeside programmer Tutorials

Hjemmesideprogrammer – her er dine muligheder

Der findes flere måder at få lavet en hjemmeside på. I denne guide finder du information og inspiration til, hvordan du vælger netop det hjemmesideprogram, der passer bedst til de behov, som en virksomhed eller privatperson har.

Brug et CMS som hjemmesideprogram

CMS er på engelsk en forkortelse for ”Content Management System”, og et CMS styrer og viser hjemmesiders indhold. Et CMS kører på webservere, og teksterne bliver styret i en online-editor. Du kan vælge mellem rigtig mange CMS´er, men der er selvfølgelig forskelle, og nogle CMS´er er mere fleksible end andre.

Hvilke fordele er der ved at anvende et CMS-system?

Et CMS-system er meget brugervenligt at navigere rundt i, og det forudsætter intet kendskab til programmering. De fleste CMS´er har rigtig mange designskabeloner, du kan vælge imellem, og hvis du ønsker at tilpasse din hjemmeside, så kan du vælge mellem tusindvis af plugins og dermed funktionsudvide og skalere din hjemmeside efter behov.

Det kunne f.eks. være, at du gerne vil have nyhedsbreve, kontaktformular, oprette en webshop, et forum eller anvende flere sprog på din hjemmeside, og det har du mulighed for at gøre relativt let med et CMS, helt uden at kode.

Du kan nemt redigere indholdet fra en hvilken som helst internetbrowser, uanset hvor du befinder dig. Flere brugere kan arbejde samtidig i et CMS-system, og de kan tildeles forskellige brugerrettigheder. Du kan enten anvende et Open Source CMS eller købe et CMS hos en udbyder. Fordelene ved at vælge et Open Source CMS er flere:

  • Du har ejerskab over systemet og kildekoden.
  • Du er ikke låst fast til en fast udbyder, og der er ingen licens eller abonnement.
  • Du får dit eget domæne
  • Der er ingen begrænsninger i dine muligheder for udvidelse og tilpasning

Her er fem bud på gode og velkendte CMS-systemer:

WordPress

WordPress var oprindeligt et blogsystem, da det kom på markedet i 2003, og det var særligt velegnet til private hjemmesider. WordPress har sidenhen udviklet sig i retning at at ligne et “full feature” CMS med mange funktioner og muligheder, og du kan f.eks. også anvende WooCommerce, hvis du gerne til have en webshop.

Fordelene ved WordPress er for det første, at det er Open Source og frit tilgængeligt. Der findes rigtig mange gratis plugins til systemet, og der kommer hele tiden nye funktionaliteter og opdateringer til. WordPress er meget intuitivt og brugervenligt, uanset om du vil opdatere tekst eller uploade billeder til din hjemmeside.

WordPress-hjemmesider ranker ofte højt i Googles søgemaskiner, takket være nogle rigtig gode SEO-plugins, hvilket er med til at øge synligheden af hjemmesiden. WordPress kan nemt skaleres og anvendes til både store og små hjemmesider, og der er en god support at finde på nettet, da der er så mange der bruger WordPress i hele verden.

Joomla

Joomla er flere gange blevet kåret som verdens bedste Open Source CMS, hvilket der er flere årsager til. For det første er det meget brugervenligt og kan anvendes af alle uden kendskab til programmering.

Mange offentlige og private virksomheder såvel som organisationer og privatpersoner anvender Joomla, der tilbyder et væld af muligheder. Joomla gør det nemt at oprette et ubegrænset antal sider, menuer, menupunkter, antal brugere m.m.

Tekst-editoren er let at arbejde med – den minder om Word. Der er mulighed for datostyrede nyheder, fil- og billedarkiv, søgefunktion samt printvenlige sider.

Der findes mere end 10.000 udvidelser til Joomla, som blandt andet kan være community-system, webshop, galleri, kalender, nyhedsbrev, multisprog m.m. Udvidelserne kan installeres efter behov, og der er et højt sikkerhedsniveau og masser af supportmuligheder med Joomla.

Drupal

Drupal er et gratis Open Source system til både internet og intranet, som kan rigtig mange ting. Der findes over tusind designskabeloner og mere end 23.000 plugins med mulighed for forskellige funktionaliteter og udvidelser.

Systemet er meget brugervenligt, og der er intet krav om, at du selv skal kode. Der er dog mulighed for selv at programmere i programmeringsproget PHP, hvis du selv ønsker det. Med Drupal får du stor frihed til designe din egen eller en virksomheds hjemmeside, og du kan nemt tilgå systemet via en internetbrowser.

Drupal tilbyder flotte responsive designs, og med den seneste version af Drupal, er det blevet nemmere at skalere, og hjemmesiden loader hurtigere. Der udvikles hele tiden på systemet og der findes udmærkede supportmuligheder.

Magento

Vil du gerne drive en webshop, så er Open Source systemet Magento en af de bedste e-handelsløsninger. Eccommerce systemet Magento har eksisteret siden 2008, og det er et gennemtestet og brugervenligt system, hvortil der findes mere end 5.000 udvidelser.

Du kan derfor forvente høj kvalitet. Magento er især velegnet til store virksomheder, der har et større produktsortiment på mere end 300 varenumre. Er din webshop mindre, kan systemer som Joomla eller WordPress være en bedre løsning.

Magentos popularitet skyldes for det første, at det er Open Source og dermed har du fuldt ejerskab over din hjemmesideløsning. For det andet er Magento udviklet specifikt til e-handel og har derfor mange moduler, som imødekommer disse krav og behov.

Magento tilbydes i to udgaver: Magento Community Edition (CE), som er gratis og Magento Enterprise Edition (EE), som koster penge. Systemet har en solid struktur og kan skaleres efter behov. Magento er integrerbart med blandt andet e-conomic, NAV, C5 og andre økonomi- og lagerstyringssystemer.

Prestashop

Prestashop er et populært CMS- og e-handelssystem, som blev grundlagt i 2007. Systemet er gratis at anvende og nemt at opsætte. Du kan vælge mellem mange flotte designs og udvidelser i Prestashop, som kan tilpasses den enkelte bruger eller virksomheds behov.

Brugerfladen gør det nemt at oprette nye varenumre, tage imod ordrebestillinger, kommunikere med kunderne og styre lageret. En anden fordel ved Prestashop er, at du kan udvide systemet i takt med, at du udvider din forretning.

Hvis du f.eks. gerne vil drive flere forskellige webshops, så kan du gøre det med samme administration og lagerstyring, når du anvender Prestashop. Der findes mere end 200 funktioner i Prestashop, som løbende er under udvikling.

Lav din hjemmeside fra bunden med en kode-editor

Hvis du drømmer om en hjemmeside, som er helt unik og ikke ligner nogen anden, kan du vælge selv at kode din hjemmeside. Det kræver dog nogle programmerings-færdigheder og en god kode-editor for at udføre jobbet. Alt bliver meget nemmere, når du har en god kode-editor, hvormed du kan skabe netop den hjemmeside, du ønsker dig. Der findes mange kode-editorer på markedet, og her vil vi nævne tre af de mest populære:

Sublime Text

Sublime Text er den bedste allround kode-editor på markedet. Den er gratis at downloade, men hvis du skal bruge alle dens funktionaliteter, så koster det 80 dollars at få licens. Pengene er dog godt givet ud.

Med en licensnøgle kan du arbejde fra forskellige computere. Du kan nemt åbne filer og redigere og opdatere inden for få sekunder. Dermed kan du lynhurtigt opbygge en flot hjemmeside eller give din nuværende hjemmeside en opfriskning.

Visual Studio Code

Visual Studio Code er udviklet af Microsoft og kom på markedet i 2015. Det er en Open Source kode-editor, som også giver mulighed for at udvikle web- og cloud-applikationer til Windows, Mac og Linux-enheder.

Den er hurtig at anvende, robust og stabil at arbejde med, og den er ideel til større projekter. Visual Studio Code understøtter flere sprog og navigation og auto-input til alle udviklersprog. Med Visual Studio Code får du et rigtig godt værktøj til selv at lave en fed hjemmeside.

Atom

Atom er en Open Source kode-editor, som er udviklet og vedligeholdes af udvikler-platformen GitHub. Atom kode-editoren er stærkt inspireret af Sublime Text, men vigtige forskelle er, at Atom er gratis og integrerbart med Git og GitHub.

Atom kan anvendes, uanset om du arbejder på Mac, Linux eller Windows, og denne kode-editor er et udmærket gratis alternativ, som du kan få stor glæde af til både små og større projekter.

Måske en hosted hjemmesideløsning er noget for dig?

Fordelene ved at vælge en hosted hjemmesideløsning er, at udbyderen har ansvaret for software og vedligeholdelse. Hvis du ikke selv har kendskab til programmering, webhoteller og det at lave en hjemmeside i det hele taget, så kan det være en fordel at vælge en hosted CMS hjemmeside. Dermed kan du koncentrere dig om at lægge indhold på dvs. tekst, billeder, video m.m., og du skal ikke tænke på alt det tekniske i forhold til at få installeret og hoste dit CMS.

Med en hosted løsning lejer du dig ind på et system, men du skal ikke betale for den tekniske udvikling af systemet, som hvis du f.eks. vælger at få bygget dit helt eget hjemmesidesystem fra bunden af. I stedet betaler du en fast månedlig pris. Til gengæld kan du kun få indholdet (tekster og billeder), og ikke hele hjemmesiden med (design, domæn, ssteme etc.), hvis du en dag ønsker at få en anden løsning.

WordPress.com

Wordpress

Det er ikke alle der ved det, men WordPress kommer faktisk i to versioner, nemlig en Open Source version, som den vi allerede har beskrevet, og så et lukket version, som du finder på WordPress.com.

Den lukkede version koster penge, og du kan ikke selv rette i koden og installere alle plugins og temaer på markedet. Tilgengæld skal du ikke tænke på hosting, domæne osv. da det hele er inkluderet i den pakke du køber på WordPress.com.

Bricksite

Bricksite er en dansk udbyder af hosted hjemmesidesystemer. For et mindre beløb hver måned får du et køreklart hjemmesidesystem hos Bricksite, som du kan bruge til at udarbejde og udgive din helt egen hjemmeside.

Bricksite er intuitivt og nemt at komme i gang med, og har du brug for hjælp, så er der også mulighed for dansk support.

Du kan læse mere om Bricksite her og evt. starte en prøveperiode hos dem.

SimpleSite

SimpleSite tilbyder mange let brugbare designskabeloner, som er for alle, der ønsker at lave en personlig hjemmeside, blog eller webshop. Her kan du nemt oprette en hjemmeside og få den online på få minutter.

SimpleSite er den eneste udbyder, som tilbyder fuldt understøttet mobilvenlig redigering i browseren, hvilket gør det utrolig nemt at redigere din hjemmeside, når du er på farten. Du kan vælge imellem flotte færdiglavede designs eller selv designe hjemmesiden med et væld af skabeloner, baggrunde og farver. Du kan desuden få en professionel webshop med online-betaling, hvis du ønsker det.

Squarespace

Squarespace er et lukket CMS, som især henvender sig til virksomheder i den kreative branche. Her finder du mange smukke designskabeloner og visuelle løsninger, som er virkelig gennemarbejdede. Systemet er meget let at navigere rundt i med drag-and-drop funktion, og der kræves intet kendskab til programmering.

Man kan tilgå systemet med forskellige internetbrowsere, og det er kompatibelt med alle platforme og enheder. Har du produkter, du gerne vil sælge, så er det nemt at gøre direkte i systemet, som har integreret PayPal og Stripe. Squarespace har desuden en blog, som er nem at redigere fra mobilen, så du kan have den med dig overalt i dagligdagen.

Wix

Wix er et cloud-baseret hjemmesideprogram, der henvender sig primært til privatpersoner og mindre virksomheder. Der findes en gratis del med begrænset funktionalitet og et krav om at vise Wix-annoncer.

Du kan også vælge en Premium-del, hvor du betaler for en løsning med eget domæne og større frihed. Du kan vælge mellem hundredvis af designskabeloner, og det er nemt at oprette en webshop uden at have kendskab til kodning. Wix tilbyder sikker hosting, en blog der understøtter 26 sprog, SEO-værktøjer, e-mailmarketing funktion og booking m.m. Wix er et populært program til opbygning af webshop.

Til gengæld er det en ulempe, og det er, at du ikke kan skifte designskabelon uden at skulle starte helt forfra med at opbygge en hjemmeside i Wix. Vil du gerne have en blog, skal du installere et tredjepartsprogram som f.eks. Tumblr eller Blogger.

Shopify

Shopify er udviklet af et canadisk firma og har eksisteret siden 2004. Shopify er en alt-i-en platform, hvor man både får CMS, webshop, ordresystem og hosting.

Shopify henvender sig især til små firmaer, som gerne vil have en god løsning, der ikke kræver de helt store ressourcer. Shopify tilbyder en gratis prøveperiode på 14 dage, som du med fordel kan afprøve for at se, om det er noget for dig. Det er nemt at opsætte en ny webshop uden programmeringsfærdigheder.

Din webshop kan nemt udvides, når der kommer flere produkter til, og det er nemt at integrere shoppen med andet software. Nogle designskabeloner er gratis, og andre koster mellem 100 og 180 dollars. Du kan altid ændre design og tilpasse systemet. Shopify har en stribe apps, som du kan anvende til kundeservice, salg, marketing og lagerstyring.

Shopify tilbyder kundeservice døgnet rundt, og du kan også købe hjælp hos en certificeret Shopify-programmør, hvis du har særlige ønsker til din hjemmeside.

Vi håber, at du med denne guide har fået et langt bedre grundlag for at træffe en fornuftig beslutning om, hvilken type hjemmesideprogram, du skal vælge.

HTML.dk
På HTML.dk ❤ vi kode. Vi skriver kode, læser kode og drømmer kode... Her på sitet deler vi ud af vores viden, og har du brug for vores hjælp, skal du være velkommen til at kontakte os!