spam forebyggelse Artikler

Skjul din e-mail adresse for spam-robotter

Når man oplyser sin e-mail adresse på en hjemmeside gør du samtidig adressen tilgængelig for spam-robotter (spambots). Spambots crawler internettet ligesom søgemaskinernes robotter gør det, og når de finder en e-mail adresse ryger den på en liste, hvorefter de begynder at sende spam-mails til denne adresse. I denne artikel viser vi, hvordan du kan minimere risikoen for at spambots finder din e-mail adresse.

Du har sikkert oplevet det før, du modtager en mail om at købe viagra eller få en penisforstørrelse!! De er super irriterende, og hvis du er meget uheldig, så modtager du måske flere af disse om dagen, som du så skal bruge til på at slette igen.

Hvis du har oplyst din e-mail på en hjemmeside eller andre steder, er det sandsynligvis fordi at din adresse er blevet fundet af en spambot, og gemt i en database, som er blevet solgt frem og tilbage mellem spammere på nettet. I så fald vil du sikkert modtage spam-mails på mail-adressen fra nu af og til verdens ende (eller til du nedlægger mail-adressen).

Du vil i denne artikel få en række tips til, hvordan du fremover kan offentliggøre din e-mail adresse og samtidig sørge for at spam-botterne ikke finder den.

Den bedste løsning

Den bedste løsning er klart helt at lade være med at oplyse din e-mail adresse på nettet.

Denne løsning er selvsagt skudsikker, men indebærer jo desværre også, at dine hjemmeside-brugere ikke kan komme i kontakt med dig. Løsningen er derfor ikke specielt attraktiv.

Brug en kontaktforumlar

En klassisk løsning er, at give besøgende på dit website mulighed for at kontakte dig via en kontaktformular, hvis indhold efterfølgende sendes via et serverside-script (CGI, ASP, PHP eller lignende). Ved kontaktformularer er e-mail adressen ikke synlig for brugeren, og botsnet vil derfor ikke kunne opsnappe din mail.

Der er dog mange, som hellere vil skrive direkte til dig via deres egen mail-klient, men disse personer må så bare bide i det sure æble og bruge din formular istedet.

De hurtige løsninger

Du kan vælge ikke at bruge et mailto-link til din e-mail adresse, og evt. samtidigt præsentere adressen som et  billede eller lignende.

1. Uden mailto link:

hej@html.dk

Denne løsning skjuler ikke din e-mail adresse særligt effektivt for robotterne. De kan godt nok ikke finde den ved at kigge efter links med “mailto:”, men de mere intelligente robotter vil kunne genkende syntaksen som en e-mail på grund af @’et. 

2. Uden link og som billede:

 

Med denne løsning kan du sikre dig fuldstændigt mod, at robotterne fanger din adresse. Alt du skal gøre er at lave et billede, der viser dit mail adresse, så folk kan se den, men selvfølgelig ikke kopiere den (lidt besværligt og egner sig kun til nemme adresser).

Denne løsning er heller ikke skudsikker, da de avancerede bots godt kan læse billeder, men den eliminerer ihvertfald en del af dem.

3. “Fjern NOSPAM fra min adresse”

Dette handler i bund og grund om, at du skal bede dine besøgende fjerne “NOSPAM” i din adresse for at få den rigtige mail, en handling kun mennesker vil kunne forstå at følge.

hejNOSPAM@html.dk

Denne løsning er ganske sikker, men det er til gengæld også ganske sikkert, at du går glip af en masse e-mails fra brugere der ikke fanger, at de skal fjerne “NOSPAM”, eller hvad du nu har valgt at indsætte, fra e-mail adressen. Desuden er visse spambots programmeret til at omgå dette trick ved netop at fjerne de mest indlysende ord fra e-mail adresser – f.eks. “NOSPAM”, “REMOVE” og “DELETE”.

Hvis du vælger at indsætte ord eller sætninger i din e-mail adresse bør du gøre det før @’et for ikke at genere eventuelle ejere af det domæne som fremkommer når du ændrer på adressen. hejNOSPAM@html.dk er altså iorden mens hej@NOSPAMhtml.dk ikke bør anvendes da der kan være ejere af domænet nospamhtml.dk som bliver generet.

Det var en par nemme løsninger, ingen af dem er perfekte, men de filterer ihverfald de værste bots fra.

Encoding af e-mail adresser

En ganske udbredt metode til at forsøge at skjule e-mail adresser er at konvertere e-mail adressen til de korresponderende nummeriske koder. Alle bogstaver og tal i alfabetet har korresponderende numeriske koder, og dem kan du bruge i din mail. 

F.eks. bliver 

a og B
Til
a og B

På samme måde, kan du encode din mail:

<a href="mailto:&#101;&#110;&#99;&#111;&#100;&#101;&#100;&#109;&#97;&#105;&#108;&#64;&#104;&#116;&#109;&#108;&#46;&#100;&#107;">
Send mig en e-mail
</a>

Dette bliver til
Send mig en e-mail

Bemærk at eksemplet undlader at bruge e-mail adressen som link-tekst. Der er jo ingen grund til at sprede adressen mere end nødvendigt.

Denne løsning er heller ikke bullet proff, da de moderne bots godt kan regne den ud og konvertere encoding til rigtige bogstaver og tal

Hvad med JavaScript

Du kan finde et hav af forslag til hvordan du løser spambot-problemet med Javascript, hvis du søger en smule rundt på nettet.

Problemet ved en lang række af disse forslag er, at de ikke tager højde for de brugere der har slået Javascript fra, og som derfor afskæres for at kontakte dig.

Derfor kan det generelt ikke anbefales at bruge JavaScript til at beskytte sin email.

En konklusion?

Konklusionen må nok være, at du skal bruge en kontaktformular eller være indstillet på, at du nok vil modtage spam-mails, hvis du anvender en af de andre mulighereder, som desværre ikke er 100% sikre.

Her på HTML.dk bruger vi selv kun en kontaktformular, da vi ikke ønsker at blive spammet til på vores mail.

 

HTML.dk
På HTML.dk ❤ vi kode. Vi skriver kode, læser kode og drømmer kode... Her på sitet deler vi ud af vores viden, og har du brug for vores hjælp, skal du være velkommen til at kontakte os!